„Az edzésnek mindig kellemes és vidám légkörben kell folynia.” - Ueshiba Morihei

Ahogy az összes harcművészetnek, úgy az aikido dojoknak is van egy az edzés menetét meghatározó illemszabálya. Az aikido dojok etikettje között is lehet eltérés, de az alapvető szabályok többnyire megegyeznek. Jelen esetben a Magyar Kobayashi Dojok Egyesületéhez tartozó Shoshinkan dojo etikettjéről lesz szó.
 A „kötelező” szót nem érdemes a viselkedési normák tárgyalásánál használni, hiszen ezeknek a szabályoknak a megszegése nem jár büntetéssel, mindenkinek a lelkiismeretére van bízva. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az aikido egy tradicionális elemeket tartalmazó japán harcművészet, amely sok-sok éves múltra tekint vissza, így a gyakorlást övező szabályok is több száz éves hagyományt követnek. Az etikett betartása hozzásegít ahhoz, hogy a gyakorlást különválasszuk a hétköznapi élettől. Az aikido gyakorlására vonatkozó illemszabályokat két részre lehet bontani: az edzés megkezdése előtti és az edzés lefolyása alatti etikettre.

1. Edzés előtt
 A harcművészetek, így az aikido etikettje is már az edzés megkezdése előtt életbe lép. Az első és egyben kiemelkedő jelentőségű illemszabály a pontos érkezés. Az edzés helyszínére minimum 15 perccel korábban kell megérkezni, hiszen még át kell öltözni és gyakran tatamit is kell pakolni. A késés természetesen a fent említettek szerint nem von semmiféle szankciót maga után, csak segíti az edzés megkezdését és menetét az, ha mindenki időben érkezik. Az átöltözés során is szükséges figyelni pár dologra. A felhőmentes gyakorlás érdekében célszerű a gi-t mindig rendben, tisztán tartani. Az öv, vagy a hakama megkötését is lehet otthon gyakorolni, hogy az edzésen ebből már ne adódjanak problémák. Papucs, vagy egyéb edzőteremben használható lábbeli használata is ajánlott, mert a tatamira felhordott kosz is erősen csökkenti a gyakorlás élvezhetőségét. 
 A terembe való belépéskor illik meghajolni, amennyiben van shomen kihelyezve, akkor annak az irányába. Ezt követi a tatami lepakolása, ahol mindenkire szükség van, hogy az edzést időben el lehessen kezdeni. A szőnyeg behordása közben szokás feltenni a shoment és az o-sensei-t ábrázoló képet. Amikorra az edzésvezető seizába ül, addigra a dojo többi tagja a tatami szélén szintén seizában várja az edzést megkezdő mokuso-t (meditáció).

2. Edzés közben
    Az edzés menetéhez kapcsolódik az aikido etikettjéhez tartozó összes többi illemszabály. A meghajlások, a tatamin való helyes mozgás, a gyakorlás alatti helyes viselkedésmód stb. Alapvetőnek számít például az, hogy nem fekszünk el a szőnyegen, nem álldogálunk csípőre tett kézzel, nem mászkálunk négykézláb, vagy nem hadonászunk össze-vissza a gyakorláshoz használt bottal illetve fakarddal.
    A technikák bemutatása alatt az edzés eleji állapothoz hasonlóan a résztvevők egy sorban seizában, vagy törökülésben ülve helyezkednek el.  A gyakorlás előtt minden esetben meghajlunk a választott partnerünk felé és az „onegaishimasu” (kérem szépen) kifejezéssel erősítjük meg szándékunkat. Edzés közben nem érdemes sokat beszélgetni, hiszen a csevegéshez nincs szükség tatamira. A technikákkal kapcsolatos kérdéseket az edzésvezetőnek kell feltenni, amennyiben ő nem áll rendelkezésre, akkor a gyakorló felek közül a magasabb fokozatú szava számít. A technikák végrehajtását ismét meghajlás, valamint a „domo arigato gozaimasu” (köszönöm szépen) kifejezés követi. Amennyiben az edzésvezető segítségnyújtás céljából csatlakozik a gyakorló párhoz, csoporthoz, ugyanúgy meghajlással és a fent említett kifejezésekkel kell köszönteni. Az edzést, a kezdéshez hasonlóan, szintén egy vonalhoz igazított sorban ülve végrehajtott, mokuso, majd meghajlás zárja.
   
    Tehát az aikido etikettjének a lényege az, hogy különválassza a mindennapi élettől a dojo légkörét és a gyakorlást. Ehhez segítségül szolgálnak a hétköznapokban nem alkalmazott és gyakran különösnek tűnő illemszabályok, hiszen ezeknek a betartásával jobban rá tudunk hangolódni az edzésre és a technikákra. Az elméleti illemszabályok és a gyakorlatban is megjelenő tényezők között gyakran nagyon vékony az elválasztó vonal, így az eredményes gyakorlás reményében mindenképpen célszerű figyelni az etikett betartására.