Kobayashi Yasuo
(soshihan), 8. dan (1990)

Aikikai shihan, az Aikido Kobayashi Dojo vezetője. 1936-ban született Tokióban. Gyermekként judot tanult a Kodokan Dojoban, az aikidoval 1954-ben ismerkedett meg.

1955-ben lépett be a Honbu Dojoba uchideshiként, azaz mint bentlakó tanítvány. Az ötvenes évek végétől a Honbu Dojoban oktatott, részt vett az egyetemi aikikai-szervezetek kialakításában.

1969-ben nyitotta meg saját dojoját Kodairában, amely dojoból az évek során a Kobayashi Dojok hálózata fejlődött ki: Japánban mintegy 100 dojo, valamint 15 országban tartoznak hozzá partnerszervezetek. 2011 - ig töltötte be az Aikido Kobayashi Dojo hálózat vezető szerepét (dojocho), 2011 - től soshihan rang birtokosa.

Kobayashi sensei eddig öt alkalommal, 1996-ban, 2001-ben, 2003-ban és 2005-ben, valamint 2006-ban vezetett edzőtábort Magyarországon.

Sensei életrajzi könyvének fordítása itt olvasható.


Kobayashi Hiroaki (dojocho - Aikido Kobayashi Dojo), 6. dan

Kodairában, Tokió megyében született. Első diplomáját a Takushoku Egyetem Idegen Nyelvi Karán, kínai szakon szerezte, mesterfokozatát a Kyorin Egyetemről kapta meg, nemzetközi kapcsolatok szakterületen. Dojoi: Tokorozawa, Tachikawa, Itabashi és Tanashi. Érdeklődése: Sí, kendama.

A Kobayashi Dojo első tanítványaként, három évesen kezdett gyakorolni. Iskolás éveiben ellátogatott a Salamon Szigetekre, Pápua Új-Guineára és Iwojimára a Japán Ifjúsági Emlékszövetség tagjaként (ez a szervezet a háborúban elesett japán katonák maradványainak a felkutatásával foglalkozik). Az egyetem elvégzése után két és fél évett tanított Indonéziában a JOCV (Japán Külföldi Önkéntesszolgálat) tagjaként, majd fél év lengyelországi kiküldetést teljesített. 2011 - ig a Kobayashi Dojo helyettes vezetője (fuku-dojocho), az oktatók vezetője, 2011-től az Aikido Kobayashi Dojo hálózat vezetője (dojocho). Jól beszél angolul, kínaiul és indonéz nyelven. Minden évben több hónapot tölt külföldön, aikido oktatással.


Masuda Manabu (Kobayashi Dojo shidoin, instruktor), 6. dan

Kodairában született, a Chuo Egyetemen szerzett diplomát közgazdászként.

Dojoi: Minamikoshigaya, Todahigashi, Yoshikawa, Soka.

Érdeklődés: A gyakorlatban kamatoztatni a borról szóló elmélyült ismereteit, hosszú időre magához ragadni a karaoke-mikrofont.

Az általános iskola első osztályába járt, amikor belépett a Kobayashi Dojoba, ahol jó barátságba került Hiroaki senseijel, aki akkor még óvodába járt. Középiskolásként már segített a gyerekedzések vezetésében.

Az egyetem elvégzése után évekig egy ingatlanforgalmazó vállalatnál dolgozott, majd 1989-től kezdve három évet élt a Tokorozawa Dojoban, bentlakó tanítványként. Uchideshiként külföldi oktatási gyakorlatot szerzett Németországban és Észak-Európában.

Kórházi nővérként dolgozó feleségével a Tokorozawa Dojoban ismerkedett meg.

Az Aikido Masuda Dojo alapítója, és vezetője, az Aikido Kobayashi Dojo folyóiratának főszerkesztője.


Koyanagi Shunichiro
(Kobayashi Dojo shidoin, instruktor), 5. dan

Kodairában született. A Toyo Egyetemen szerzett diplomát, az indológiai tanszéken.

Dojoi: Fuchu, Hibarigaoka, Niiza és Itabashi.

Érdeklődése: Kerékpározás, tenisz.

Az alsó középiskola második osztályába járt, amikor belépett a Kobayashi Dojoba, 13 évesen.

Két évig optikusként dolgozott, kiemelkedő teljesítményéért cége egy hawaii úttal jutalmazta meg. A vállalat marasztalta volna, ő mégis inkább a Tokorozawa Dojo uchideshije lett.

Tanulmányi ideje alatt rövid ideig tanított Németországban, Magyarországon, Észak-Európában és az Egyesült Államokban is.

Filozófiai tanulmányainak köszönhetően jobban el tudja magyarázni a technikákat, mint Kobayashi sensei, aki azonban gyakran figyelmezteti őt, hogy ne vigye túlzásba a lelkesedést tanítás közben.

Felesége a Saitama Egyetem Aikido Klubjának a volt tagja, akit még egyetemi hallgatóként ismert meg. Részben boldog házasságának köszönhetően sikeresen átlépte a 100 kilogramos testsúlyt, így ő az első eredménye a Kobayashi Dojo Instruktori Méretnövelő Projektjének.